Aandrijfas kapot

Aandrijfas van uw Peugeot of Citroën kapot?

Een Peugeot of Citroën heeft verschillende aandrijfassen. Een aandrijfas is een as die zich tussen twee onderdelen bevindt en kracht overbrengt van een aandrijvend deel naar een aangedreven deel. Denk bijvoorbeeld aan de assen die de kracht van de motor overbrengen op de wielen. Als er in een garage over aandrijfassen wordt gesproken, dan worden meestal deze assen bedoeld.

De torsiekracht die door de motor wordt geproduceerd, wordt koppel genoemd. De taak van de aandrijfas is om de koppel over te brengen op de wielen van het voertuig. De meeste voertuigen hebben voorwielaandrijving, dus de koppel wordt overgebracht op de twee voorwielen met een zogenaamde halve as. Maar andere voertuigen hebben een zogenaamde aandrijfas. Zou u het kunnen zien als er iets mis is met uw aandrijfas?

Omdat aandrijfassen snel draaien, kunnen ze de voor- of achterwielen van uw voertuig bewegen. De enige manier waarop ze snel kunnen blijven draaien, is als ze verzwaard zijn en precies goed in balans blijven.

Wanneer is de aandrijfas kapot?

Wanneer de aandrijfas problemen begint te vertonen, zal uw rijvaardigheid worden aangetast. Er zijn 5 veel voorkomende symptomen waaraan u kunt merken of uw aandrijfas niet meer goed functioneert.

1. Trillingen

Als u het voertuig bestuurt en u voelt veel harde trillingen onder het voertuig komen, dan kan uw aandrijfas in de problemen komen. Dit is meestal het eerste symptoom dat mensen herkennen als er een probleem met de aandrijfas is. De trillingen zijn waarschijnlijk te wijten aan versleten bussen van de aandrijfas. Deze bussen zorgen er in de eerste plaats voor dat de aandrijfas niet tilt. Als dit niet snel opgelost wordt, zal het trillen steeds erger worden.

2. Een bonkend geluid

Hoor je een bonkend geluid wanneer je accelereert? En hoe zit het wanneer u de auto in zijn achteruit zet of zelfs in de auto rijdt?

Als u in een van deze gevallen bonkende geluiden hoort, kan dit betekenen dat uw aandrijfas een probleem heeft en onmiddellijk moet worden geïnspecteerd. Dit is vaak een veel voorkomend symptoom van een slechte aandrijving.

3. Een piepend geluid

Als je aan het rijden bent en je hoort een piepend geluid dat constant van onder je auto komt, dan is dit een teken dat je aandrijfas defect kan zijn. Het kan mogelijk uit balans zijn of een ander onderdeel ervan kan versleten zijn.

4. Onbestuurbare as

Als het U-gewricht van uw aandrijfas te snel draait of niet draait, dan is er een probleem met uw aandrijfas. De kapafdichtingen van de lagers kunnen roest bevatten. U moet uw aandrijfas laten vervangen omdat u uw voertuig in deze toestand niet kunt besturen.

5. Stuur problemen

Als je met je voertuig een bocht probeert te maken en de wielen draaien niet meteen of ze aarzelen, dan heb je een probleem met je aandrijfas. De banden zullen veel weerstand hebben en die kunt u voelen als u een bocht probeert te maken. Dit is duidelijk een serieus probleem en er moet meteen naar worden gekeken.
Als uw stuur eenvoudigweg moeilijk te draaien is, moet u mogelijk de stuurbekrachtigingspomp bekijken.

 

Ervaart u een van deze problemen? Neem dan gauw contact op met uw Merkspecialist en maak een afspraak.

aandrijfas reparatie

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

0575 553 495 info@pcamerkspecialist.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×