Bandenspanning controleren

Regelmatig uw bandenspanning controleren zorgt ervoor dat u veilig de weg op gaat. Een te lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging.

Uit elke band ontsnapt continu een beetje lucht. Daarom is het belangrijk om maandelijks de bandenspanning te controleren. Bovendien bespaart u op brandstofgebruik. Zo rijd u een stuk veiliger en verbruikt u minder brandstof.

Bandenspanning controleren, waarom?

Het is belangrijk om regelmatig de bandenspanning van uw voertuig te controleren, omdat het de veiligheid en prestaties van uw voertuig beïnvloedt. Links ziet u een video hoe u uw bandenspanning controleert en hieronder ziet u een stappenplan:

 

YouTube video

Controleren en meten bandenspanning

Om de bandenspanning van uw auto te controleren, volgt u deze stappen:

  1. Zoek de aanbevolen bandenspanning op: De aanbevolen bandenspanning vind u in het instructieboekje van het voertuig of op een sticker aan de binnenkant van de bestuurdersdeur. Mocht het niet niet zijn kunt u de juiste spanning op het internet vinden. Bij moderne apparaten, zoals in de instructievideo wordt de spanning op basis van uw kenteken weergegeven.
  2. Gebruik een bandenspanningsmeter: Rijd naar de dichtstbijzijnde bandenspanningsmeter. Vaak bij een garage of openbare centrale plek bij u in de omgeving. U kunt ook een bandenspanningsmeter aanschaffen bij een garage of een auto-onderdelenwinkel.
  3. Draai de dop van het ventiel: Het ventiel is de kleine metalen stift op de band waarop de luchtslang van de pomp wordt aangesloten. Draai de dop van het ventiel eraf.
  4. Lees de meter af: Lees de meter af en controleer de meting. Als de gemeten bandenspanning lager is dan de aanbevolen bandenspanning, moet de band worden opgepompt. Als de gemeten bandenspanning hoger is dan de aanbevolen bandenspanning, moet er lucht uit de band worden gelaten.
  5. Herhaal het proces voor alle banden: Herhaal het proces voor alle vier de banden en zorg ervoor dat ze allemaal op de juiste spanning staan.

 

Zorg ervoor dat u de bandenspanning meet wanneer de banden koud zijn, dit betekent dat de auto minimaal 3 uur niet heeft gereden of maximaal 2 kilometer heeft gereden. Dit zorgt voor een nauwkeurige meting van de bandenspanning. Op deze manier kunt u het beste uw bandenspanning meten.

Zorg ervoor dat u de juiste bandenspanning gebruikt, omdat te weinig of te veel lucht in de banden kan leiden tot slechte wegligging, slijtage van de banden en een verhoogd brandstofverbruik.

Als u merkt dat uw banden regelmatig te zacht zijn, kan er sprake zijn van een lek in de band of het ventiel. In dat geval is het belangrijk om de band te laten repareren of vervangen.

 

Wanneer en hoe vaak bandenspanning meten

Het is aan te raden om de bandenspanning van uw auto minimaal één keer per maand te controleren. Dit helpt ervoor te zorgen dat uw banden op de juiste druk blijven en voorkomt onnodige slijtage, verbetert de brandstofefficiëntie en de veiligheid van het rijden.

Daarnaast is het ook belangrijk om de bandenspanning te controleren voordat u  lange ritten gaat maken of als u veranderingen in de weersomstandigheden verwacht, zoals bijvoorbeeld bij temperatuurwisselingen.

Houd er rekening mee dat de bandenspanning kan veranderen door omgevingsfactoren zoals temperatuur en de rijomstandigheden. Daarom is het belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren en bij te stellen indien nodig.

Als u merkt dat uw banden regelmatig te zacht zijn, kan er sprake zijn van een lek in de band of het ventiel. In dat geval is het belangrijk om de band te laten repareren of vervangen.

 

 

Gratis autobanden oppompen

Sommige tankstations bieden gratis de mogelijkheid om uw autobanden op te pompen. Dit wordt meestal aangegeven met een bord bij het tankstation. Tegenwoordig ziet u ook op steeds meer openbare plekken een gratis bandenpompstation, zoals die van De Slimme Bandenpomp. Hier wordt in de instructievideo ook gebruik van gemaakt. Deze pomp werkt op basis van een zonnepaneel en is zo bevorderlijk voor het milieu.
Twijfelt u of u een lekke band heeft? U kunt altijd contact opnemen met de dichtstbijzijnde Merkspecialist.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×