Wanneer een band vervangen

Als u een auto heeft, heeft u vast ook wel is de vraag gehad wanneer u een band moet vervangen. Daarom hebben wij dat TOP Merkspecialist voor u uitgezocht

Benieuwd wanneer een band vervangen moet worden?

Autobanden 

Om een auto goed contact te laten krijgen met het wegdek zijn er goede autobanden nodig. Het is belangrijk om banden goed te onderhouden, zodat banden zo lang mogelijk in goede staat blijven. Maar hoe goed u uw banden ook onderhoud, u dient de banden waarschijnlijk toch een keer te moeten vervangen.

Wanneer een band vervangen?

Een autoband moet worden vervangen wanneer deze versleten of beschadigd is. De meeste banden hebben slijtage-indicatoren in de vorm van kleine hobbels of markeringen op de loopvlakken. Als het loopvlak tot het niveau van deze markeringen is versleten betekent dit dat de band aan vervanging toe is. Het is ook belangrijk om de band te vervangen als er sprake is van scheuren, bulten, blaren, of andere beschadigingen. We raden u ook aan om de band te vervangen als de band ouder dan zes jaar is. Zelfs als deze er nog goed uitziet. Het is raadzaam om de banden van een auto minstens één keer per jaar te laten controleren door een gekwalificeerde bandenspecialist. Om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn en veilig kunnen worden gebruikt.

Wettelijke eis

De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6 mm. Het is echter verstandig om al bij 2 mm u band te vervangen. In de profielgroeven van een band zitten slijtage- indicatoren genaamd TWI ( Tread Wear Indicator). Als de band is versleten tot deze indicator betekent het dat het de wettelijke profieldiepte heeft bereikt. Bij winterbanden wordt de slijtagegrens al bij 4 mm bereikt. Wat betreft de winterse eigenschappen. Winterbanden met minder dan 4 mm restprofiel zijn in principe geen winterbanden meer.

Beschadiging

Banden kunnen ook beschadigen door factoren van buitenaf. Denk daar bij aan scherpe voorwerpen op de weg, maar ook een stoeprand of andere obstakels. Bij schade waarbij het karkas van de band beschadigd of zichtbaar is moet de band vervangen worden.

Leeftijd autoband

Voor de maximale leeftijd van een band bestaat geen regelgeving. De slechte exemplaren vallen bij de APK wel door de mand, ongeacht de leeftijd. Wij zijn wel van mening dat wat betreft de eigenschappen. Het beste er wel vanaf is na zo’n zes gebruiksjaren. De productiedatum van een band is eenvoudig op de zijkant af te lezen. Van de viercijferige code laten de eerste twee cijfers de productieweek zien en de laatste twee cijfers het betreffende jaar.

 

Wilt u een afspraak maken om uw banden te vervangen? Neem dan contact met één van onze TOP Merkspecialisten.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×