Wisselen van winter- naar zomerbanden

Rijdt u nu nog op winterbanden en weet u niet wanneer deze het beste gewisseld kunnen worden?

De winter is voorbij en met het zonnige lenteweer op komst is het van belang dat u optijd uw banden wisselt, maar doe dit vooral niet té snel! Wanneer de perfecte timing is, leest u hier onder.

Wisselen gedurende de zomertijd

Vaak wordt er gezegd dat de banden gewisseld moeten worden wanneer u de klok een uur vooruit verzet. Doorgaans is dit in maart of april. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn en is dit volledig afhankelijk van de buitentemperatuur. Pas wanneer het zonnige lenteweer aanhoud en de koude nachten met vorst ver achter de rug zijn is het de perfecte timing om uw banden te wisselen. Winter- en zomerbanden hebben beide specifieke eigenschappen.

Temperatuur zomer- en winterband

Zomerbanden hebben optimale werking wanneer het buiten warmer is dan 7 graden Celsius. Daarbij presteren winterbanden optimaal wanneer de buitentemperatuur minder dan 7 graden Celsius is.

Wissel pas naar zomerbanden wanneer u zeker bent dat de temperatuur, zowel overdag als in de nacht, hoger is dan 7 graden. Wanneer u met zomerbanden in de kou rijdt zorgt dit gegarandeerd voor gevaar en verhoogt het risico op beschadiging van de banden.

Daarnaast zorgt het rijden van winterbanden met een temperatuur die continu boven 7 graden ligt ook voor gevaarlijke situaties.  Wanneer dit het geval is zullen uw banden niet optimaal werken, winterbanden vervormen eerder bij warm weer. Daarnaast hebben ze minder grip en zorgt voor een hoger percentage slijtage.

Met winterbanden geldt de vuistregel: hoe warmer buiten, des te langer de remweg. U moet dus ook vooral niet te lang doorrijden op uw winterbanden.

Het perfecte wisselmoment

Het is ieder jaar de vraag wanneer de perfecte tijd is om uw banden te verwisselen. Het is van uiterst belang dat u zomerbanden rijdt boven de 7 graden Celsius en winterbanden onder de 7 graden Celsius. Al de bovengenoemde adviezen kunt u zeer goed als hou vast gebruiken. Mocht u nog steeds twijfel hebben neem dan contact op met een TOP Merkspecialist bij u in de buurt. Hier wordt u voorzien van het beste advies voor het perfecte moment om uw banden te wisselen.

 

 

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×