ABS lampje

Uw ABS lampje brandt, wat te doen en wat gebeurt er wanneer u door blijft rijden? TOP Merkspecialist legt het u graag uit en zorgen ervoor dat het lampje niet meer brand.

Als het ABS lampje brandt dan wordt dit vaak veroorzaakt door: te weinig remvloeistof of een defecte ABS-sensor of een storing in de ABS-module. Het kan ook voorkomen dat de hydraulische pomp versleten is of de ABS die handmatig is uitgezet.

Breng het gevaar met zich mee als u door blijft rijden?

Dit hangt van een aantal factoren af, en op de manier hoe en in welke situatie het lampje brandt.

– Het ABS-systeem checkt zichzelf altijd voordat de auto start. Wanneer het lampje dan even aanstaat is er geen probleem.
– Wanneer u hard remt, en het rempedaal trilt is er niks aan de hand, want het ABS-systeem doet zijn werk.
– Als het lampje brandt tijdens het rijden is het ABS-systeem niet optimaal. Bij een noodstop is het wel gevaarlijk om door te rijden, maar heeft het geen spoed.
– Het ABS lampje en het remlampje op uw dashboard brandt, en dit is een probleem.

 

Brandend ABS lampje

Het remsysteem bestaat uit een hydraulisch systeem, wat betekent dat er gebruik gemaakt wordt van vloeistoffen. Dit is ook het geval bij het koelvloeistof lampje. In het geval van het ABS-systeem gaat het om de remvloeistof. Wanneer de vloeistof op een te laag niveau is komt er te weinig druk op het ABS-systeem te staan, en werken de remmen niet naar behoren. Onderstaand leest u de redenen waarom het ABS lampje brandt, hoe deze te herkennen zijn, en hoe het op te lossen is. De vijf meest voorkomende problemen zijn:

 

1. Remvloeistof

Een veel voorkomend probleem is dat de dop van de remvloeistof niet goed op het reservoir zit, of er een lek in het systeem zit. U kunt zelf checken of er te weinig vloeistof in het systeem zit, door de motorkap te openen en het reservoir bij te vullen. In het geval van een lek is dit niet verstandig, controleer daarom altijd voordat u gaat vullen of er geen remvloeistof onder uw auto ligt. Gepaard aan een lek zal een zoete geur zitten.

Wanneer er geen lek is, is het aan te raden om te slangen te controleren die naar het reservoir lopen. Zo komt het lek vaak naar boven. Wanneer een gek lek is kan het voorkomen dat uw cilinderkoppakking gebroken is, en hiervoor moet u naar de TOP Merkspecialist bij u in de buurt.

 

2. ABS sensor defect

Een defecte ABS-sensor van je wiel is een andere oorzaak voor het brandende ABS lampje. Elk wiel van uw auto heeft namelijk een sensor die verschillende dingen meet. Deze is van belang om in geval van nood de juiste remkracht uit te oefenen. Wanneer een defect optreed zal deze informatie niet correct worden doorgegeven, en wordt het ABS-systeem en de tractie controle uitgeschakeld.

Het is mogelijk om dit probleem zelf op te lossen, maar aan te raden is om langs uw TOP Merkspecialist in de buurt te gaan. Het zelf vervangen van uw defecte sensor is ingewikkeld, want het kost veel moeite om het exacte probleem te vinden, en vervolgens te verhelpen.

 

3. Storing in de ABS-module

Een voorkomend probleem is een storing met de tractie controle. De tractie controle en het ABS-systeem zorgen samen voor het niet slippen van de auto. Wanneer een van de vier wielen begint te slippen, wordt de tractie controle geactiveerd. De tractie controle en het ABS-systeem bestaan uit dezelfde componenten. Nu kan het voorkomen dat de tractie controle een storing heeft, waardoor het ABS lampje gaat branden.

Deze storing gaat gepaard met het lampje van de tractie controle, en hier zal uitgelezen moeten worden door een TOP Merkspecialist aan de hand van een OBD2-scanner om het probleem te achterhalen, en te verhelpen.

 

4. Versleten hydraulische pomp

Zoals gezegd maar het ABS-systeem gebruik van een hydraulische pomp op het moment dat de wielen van de auto blokkeren, en daarom is de pomp een van de belangrijkste onderdelen van het ABS-systeem. Het kan voorkomen dat de hydraulische pomp versleten raakt, en dat het ABS lampje dan gaat branden.

Wanneer dit het geval is is het niet eenvoudig op te lossen en moet uw pomp uitgelezen worden door een TOP Merkspecialist met een OBD2-scanner.

 

5. ABS staat Uit

Een veelvoorkomend, en gemakkelijk op te lossen probleem, is dat het ABS lampje uit staat. Wanneer u deze, dan wel onbewust, hebt uitgezet zal het lampje gaan branden om u te herinneren aan het feit dat hij uitstaat. Om problemen te voorkomen is het altijd verstandig om te controleren wat de reden is waarom het lampje brandt, en er geen andere problemen zijn.

 

Doorrijden met een brandend ABS lampje?

Ja, dit is mogelijk. De reden hiervoor is dat de remmen en het gaspedaal normaal functioneren. Het voornaamste probleem is dat de auto bij een brandend ABS lampje, in het geval van een noodstop, kan gaan slippen.
Wanneer alleen het ABS lampje brand, kan het geen kwaad om door te rijden naar de dichtstbijzijnde TOP Merkspecialist bij u in de omgeving. Zo voorkomt u het risico dat er een noodstop grote gevolgen zal hebben. De auto hoeft niet direct langs de weg gezet worden. Het is om de eerdergenoemde veiligheidsredenen sterk aan te raden om op korte termijn naar de TOP Merkspecialist te gaan om het probleem te laten verhelpen.

De leden

 

Wanneer kunt u niet doorrijden met een ABS lampje?

Gaat niet alleen het ABS lampje, maar ook een rood lampje met een uitroepteken in een rondje branden? U moet per direct stoppen wanneer het ABS lampje brand, en het lampje van het remsysteem brand. In deze situatie kunt u niet, of minder makkelijk, remmen grote gevolgen zal hebben. Zet uw auto veilig langs de kant van de weg, en bel direct de TOP Merkspecialist in de buurt.

Contact

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×