Verwarming auto wordt niet warm

Rijden in een koude auto is natuurlijk niet prettig, maar kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Wanneer het verwarmingssysteem niet goed functioneert, kan dat vervelende problemen opleveren.

Goed onderhoud van het verwarmingssysteem is daarom van belang. Vooral wanneer de ramen van uw auto beslagen zijn, is een goed werkende verwarming belangrijk.

De werking van een autoverwarming

De kachelradiateur van de auto zorgt ervoor dat lucht het verwarmingssysteem ingetrokken wordt. Vervolgens start er een proces waar de motor deze lucht opwarmt. De blowers blazen vervolgens de verwarmde lucht de auto in. Op uw dashboard kunt u vervolgens zelfs de intensiteit en de temperatuur instellen naar uw eigen wens.

 

Als de kachel van uw auto niet warm wordt dan zit het probleem waarschijnlijk in de airco. Een andere oorzaak is dat er te weinig koelvloeistof in de auto aanwezig is, waardoor uw auto niet warm wordt.

Onderstaand lichten wij de andere mogelijke oorzaken toe, en vertellen wij wat u er aan kan doen.

 

1. Problemen radiateur

Allereerst kan het probleem bij de kachelradiateur liggen, en deze bevindt zich voorin de auto. De radiateur kan beschadigd raken of er kan vuil in komen, waardoor deze niet meer naar behoren functioneert. Hierdoor wordt de aangezogen lucht niet meer verwarmd en wordt de verwarming van uw auto niet meer warm.

2. Probleem blower

De tweede oorzaak kan zijn dat de blower niet goed werkt. Hier ligt het manco bij de blowers die de lucht niet goed verwerken door de auto. Op deze manier wordt de gewenste temperatuur niet behaalt, en voelt het kouder aan in uw auto. Als de blower niet meer goed werkt, zal de zekering gecontroleerd moeten worden. Bij een goede zekering kan het probleem bij de schakelaar zitten. Het kan voorkomen dat er stroom doorloopt, maar dat de ventilator defect is. Laat dit uitzoeken door de TOP Merkspecialist.

3. Thermostaat kapot

Een ander veelvoorkomend probleem is een defecte thermostaat. Dit houdt in dat uw airco niet goed leest welke temperatuur het daadwerkelijk is, waardoor de koeling niet geactiveerd wordt. Problemen met de thermostaat gaan vaak gepaard met de volgende symptomen: temperatuur motor te hoog of te laag, minder motorvermogen en geluiden, storingslamp van motor staat aan, hoger brandstofverbruik, lekkende en/of verkleurde koelvloeistof, en een niet goed werkende verwarming. Het vervangen van de thermostaat is een complexe klus, en kan vaak eenvoudig opgelost worden bij u in de garage.

4. Te weinig koelvloeistof

Er moet koelvloeistof door de kachelkraan heen moet stromen om zo de warmte verder in het systeem te brengen en de auto op te warmen. Wanneer dit niet het geval is kan uw auto niet meer warm worden. Vaak is het zo dat het niveau van de koelvloeistof zo laag dat het koelvloeistof de kraan niet meer kan bereiken. Heeft uw een brandend koelvloeistoflampje, en wilt u dit probleem verhelpen? Lees dan de volgende pagina over het koelvloeistoflampje.

5. Slechte ventilator

Een slechte ventilator of motor van je ventilator kunt u vaak herkennen doordat  er geen lucht de cabine van uw auto instroomt. Dit geeft aan dat de ventilator dus niet werkt, anders had je een sterke koude luchtstroom gevoeld.

Als de ventilator van de kachel in de auto goed werkt, maar de verwarming van uw auto word niet warm, dan ligt het probleem bij de verwarmingsbron. Dit is een kleine radiator die onderdeel uitmaakt van het koelsysteem. Het kan zijn dat er een probleem is met de kachelkraan, dat deze niet of niet goed open gaat. Dit kan weer liggen aan een mogelijk defect aan het kachelmechanisme. Het probleem kan natuurlijk ook bij de kachelkraan zelf liggen, omdat deze een lekkage heeft.

6. Verstopte kachelradiateur

Wanneer bovenstaande problemen niet van toepassing zijn kan uw kachelradiateur verstopt zijn. Dit kunt u vaak horen door een variërend toerental van de blower. Wanneer er  vuil door de radiateur heen komt of als de kachelradiateur van binnen begint te roesten kan dit probleem voorkomen. Dit probleem is niet eenvoudig te herkennen. Hiervoor zal u naar de TOP Merkspecialist moeten gaan, en zij helpen u verder.

7. Lekkende radiateur

Bij een lekkage wordt de kachel nog wel warm, maar afhankelijk van de lekkage zal deze minder warm worden. Een eenvoudige manier om dit te controleren is door te kijken of de voetenmat van de bijrijdersstoel nat is geworden, en uw auto naar koelvloeistof ruikt.

8. Slecht bedieningspaneel

Het kan ook voorkomen dat uw bedieningspaneel op defect is. Een daarvan is dat het systeem niet communiceert met de airco en dat de lucht daarom niet warm wordt. Wanneer de knoppen van uw airco niet werken kan het probleem daar liggen. Wanneer het probleem bij de knoppen ligt, wordt het een complex verhaal.

9. Slechte kabels

Een slecht werkend bedieningspaneel gaat vaak gepaard met defecte kabels. Deze kunnen versleten zijn, of er zit een breuk in, waardoor de signalen niet correct door worden gegeven. Ook hiervoor dient u naar de garage te gaan voor onderhoud.

 

Kunt u het probleem nou niet zelf oplossen, en wordt de verwarming van uw auto niet warm? Neem dan gerust contact op met de TOP Merkspecialist in de omgeving, en zij helpen u graag verder. De TOP Merkspecialist is bijna altijd goedkoper dan de dealer, maar dan voor dezelfde kwaliteit.

Maak een afspraak bij de TOP Merkspecialist!

Afspraak maken

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×