Motorstoringslampje

Uw motorstoringslampje begint te branden, wat zijn de gevolgen, wat moet u doen en kunt u doorrijden? Alle antwoorden op deze, en andere vragen, leest u in onderstaande blog.

Een brandend motorstoringslampje wordt dat veroorzaakt door vijf oorzaken, en dat zijn: een defecte katalysator, een niet goed bevestigde tankdop, een luchtmassameter die defect is, een kapotte lambdasonde of haperende bougie. Hoe kunt u uw probleem herkennen?

Een motorstoringslampje, wat nu?

Het motorstoringslampje is onderdeel van het elektronische systeem van de auto wat de algehele conditie van de motor en omliggende apparaten monitort. Het lampje gaat branden wanneer het systeem van uw auto een fout vindt, en deze niet op te lossen valt. Wanneer dit het geval is gaat het lampje branden, en moet er in het geval van een rood lampje met spoed naar gekeken worden.
Bel direct de TOP Merkspecialist bij u in de buurt! 

Contact

Oorzaak van de storing

Uw auto onthoud ten alle tijde waar de storing vandaan komt. De TOP Merkspecialist kan deze code gegarandeerd uitlezen, en deze vervolgens verhelpen. Dit wordt gedaan aan de hand van de modernste apparatuur en technieken. Kom langs wanneer uw motorstoringslampje brandt!

Heeft u een rood knipperend motorstoringslampje? Dan moet u uw auto direct stoppen, en uw alarmcentrale bellen. Wanneer u verder rijdt zal er grote schade ontstaan aan de motor, met gevolg dat uw auto afgeschreven is.

Het kan daarnaast voorkomen dat uw auto in een modus schiet waar hij, vaak, maximaal 40 kilometer per uur rijdt. Op deze manier is het mogelijk om direct naar de dichtstbijzijnde garage te rijden, en het systeem zo niet verder kapot te maken. Dat is genoeg om de auto naar een garage te rijden maar niet meer dan dat. Dit systeem bestaat zodat de motor niet stuk kan worden gereden of zorgt in ieder geval voor beperking van de schade.

 

Wat is er aan de hand als het motorstoringslampje brand?

Het motormanagementsysteem zorgt ervoor dat de verbranding in de motor zo efficiënt en effectief mogelijk verloopt. Dit wordt gedaan door het toedienen van de correcte hoeveelheid brandstof gepaard met het tijdstip van een ontsteking. De motoren van de nieuwste auto’s worden zo zuinig mogelijk gemaakt om zo weinig mogelijk uit te stoten. Het motorsysteem bestaat dan ook uit verschillende onderdelen wat gezamenlijk leidt tot een ontsteking in de motor, waardoor uw auto in beweging komt. In een van deze talloze onderdelen kan er natuurlijk wat mis gaan, of defect zijn.

 

5 Mogelijke Oorzaken

Een brandend motorstoringslampje is een serieus lampje. Het lampje heeft verschillende oorzaken, en onderstaand leest u de meest voorkomende.

1. Katalysator

Misschien wel het grootste probleem wat kan optreden is dat de katalysator van uw auto defect is. Wanneer het gaat stinken naar een rotte, muffe geur is de kans aannemelijk dat uw katalysator het probleem is. De katalysator heeft de functionele eigenschap dat schadelijke verbrandingsstoffen omgezet worden in CO2, stikstof en waterdamp, waardoor het niet direct schadelijke stoffen meer zijn. De katalysator is een belangrijk onderdeel van het uitlaatsysteem, en zonder dit systeem kan geen enkele auto rijden. Wilt u uw katalysator laten vervangen? Maak een afspraak bij de TOP Merkspecialist bij u in de buurt!

2. Tankdop niet goed bevestigd

Een gemakkelijk op te lossen probleem is het correct bevestigen van uw tankdop, want dit kan namelijk ook de reden zijn waarom uw motorstoringslampje brand. Bent u net klaar met tanken en uw motorstoringslampje brandt? Ga dan bij uzelf na of u de tankdop goed, en correct, hebt vast gedaan. Het motorstoringslampje gaat branden omdat het systeem vacuüm moet ontwikkelen, om zo het systeem naar behoren te laten werken.

Heeft u de tankdop er wel goed opzitten? Controleer dan of er geen scheur in de dop zit, want hierdoor kan het systeem ook geen vacuüm ontwikkelen.

3. Defecte luchtmassameter

Een defecte luchtmassameter is een andere oorzaak van het branden van het motorstoringslampje. Een luchtmassameter meet hoeveel lucht er in het systeem komt, en met deze gegevens wordt de juiste hoeveelheid van brandstof en lucht bepaalt.

Wanneer de luchtmassameter niet meer naar behoren werkt, en teveel of te weinig, lucht toegevoerd krijgt voor verbranding begint uw motorstoringslampje te branden. U kunt een defecte luchtmassameter herkennen aan het haperen en stotteren wanneer u weg wilt rijden met uw auto. Laat een defecte luchtmassameter oplossen door een TOP Merkspecialist!

4. Defecte lambdasonde

Een mogelijke oorzaak van het brandende motorstoringslampje is een kapotte lambdasonde. Deze meet onder andere hoeveel onverbrande zuurstof er in de uitlaatgassen zit. Wanneer er te veel of te weinig zuurstof wordt toegevoerd kan dit schade opleveren aan verschillende onderdelen van de motor, waardoor het motorstoringslampje gaat branden. U kunt uw lambdasonde, tegen een lage prijs, laten vervangen bij de TOP Merkspecialist bij u in de buurt. Maak vandaag nog een afspraak!

5. Defecte bougies

De meest voorkomende reden waarom uw motorstoringslampje brand is een defect in het verbrandingssysteem van de motor, en dit systeem bestaat voor een groot deel uit bougies. Bougies zijn verantwoordelijk voor het geven van de vonk die de brandstofmix aansteekt, en moet precies goed getimed worden voor de optimale ontsteking. Als er een hapering in het systeem zit dan gaat de auto stotteren, en is het brandstofgebruik vele malen hoger. Dus, laat uw bougies eenvoudig en snel controleren, en laat ze eventueel vervangen bij uw garage. 

 

Kunt u doorrijden met een brandend motorstoringslampje?

Om ergere problemen te voorkomen is het aan te ramen om uw brandende motorstoringslampje zo snel mogelijk op te laten lossen. Echter, in het geval van een oranje lampje kunt u door blijven rijden, maar wanneer deze rood is moet u direct stoppen.

Een oranje lampje kan een van bovenstaande kleine problemen zijn, en deze zijn gemakkelijk op te lossen. Zoals gezegd, een rood lampje zorgt voor grote problemen, en daarom is het zaak om uw auto direct te stoppen en op een veilige plek neer te zetten.

 

Oliepeil oorzaak motorstoringslampje

Een te laag oliepeil kan zeker een oorzaak zijn van het motorstoringslampje dat brand. Echter, een laag oliepeil zal nooit het motorstoringslampje activeren. Als uw auto een laag oliepeil heeft dan gaat altijd het olielampje branden. Wilt u weten hoe u dit brandende lampje kan oplossen, of wat de oorzaak ervan is? Dat leest u op deze pagina!

 

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×