Olielampje auto

Een brandend olielampje is een serieuze melding, en het heeft de kleur rood met een reden. Onderstaand leest u de oorzaken, maar ook hoe het op te lossen is.

Het olielampje van uw auto wordt aangeduid door een oliekan waaruit een druppel olie valt. Dit duidt op een probleem met het oliepeil of de oliedruk, afhankelijk van uw automodel. Als dit olielampje gaat branden adviseert de TOP Merkspecialist om uw auto zo snel mogelijk veilig tot stilstand te brengen.

Wanneer het rode olielampje brandt is het van belang om contact op te nemen met uw TOP Merkspecialist.

 

Contact

 

Zij zullen in de meeste gevallen adviseren om de olie te peilen en die daarna bij te vullen of juist af te tappen, zodat u de problemen zelf kan verhelpen. Indien het lampje daarna blijft branden is doorrijden af te raden, want u kan de motor beschadigen.

Betekenis brandend olielampje

Het olielampje kan verschillende betekenissen hebben, en zo kan het lampje oranje of rood branden. Het oranje lampje is vaak een wake up call, en wordt het tijd dat u de olie moet bijvullen. Vaak kunt u dit bevestigen door op uw instrumentenpaneel of het display te kijken, die je meer informatie geeft over het motoroliepeil. Het rode lampje geeft daarentegen een groter probleem aan. Wanneer dit het geval is moet u de auto niet starten, want er is een kritiek probleem. In onderstaande blog leest u al de mogelijke problemen bij een rood brandend oliepeil lampje.

Bij een rood brandend olielampje moet u uw auto direct, op een veilige plek, stop zetten om ernstige schade te voorkomen. De oliedruk is dusdanig laag waardoor er problemen in uw motor kunnen ontstaan. In de meeste gevallen moet uw olie bijgevuld worden, maar het kan ook zijn dat deze ververst moet worden. Een ander probleem is een lek, waardoor er olie verloren gaat.

 

De exacte hoeveelheid olie dat er bijgevuld moet worden staat ten alle tijden in de handleiding van uw auto. Vaak heeft u genoeg aan enkele liters, en vervolgens zal uw auto geen foutmelding meer aangeven. Op deze manier vult u de olietank bij, tot het niveau dat de olie uitkomt op de maximale olielijn van de olietank.

Hier is geen vuistregel of vaste maat voor, want het hangt sterk van het merk en model auto af. Dit gaat vanzelfsprekend gepaard met de motorinhoud. In de meeste gevallen moet u 3 tot 7 liter olie toevoegen op het moment dat het lampje brandt. Wanneer u een grote SUV, een auto met hoge instap of een bus rijdt, kan het zijn dat er zo 10 tot 12 liter bijgevuld moet worden.

 

Hoe vaak motorolie bijvullen?

Ook hier is geen vuistregel voor, want de ene persoon rijdt simpelweg meer dan de ander. Het is daarnaast van belang om uw oliepeil nauwlettend in de gaten te houden, en eens in de zoveel tijd bij te vullen. Vaak kunt u het volgende aanhouden:

  • Auto’s ouder dan 20 jaar hebben een ververs beurt tussen de 4.000- en 6.000 kilometer nodig.
  • Auto’s jonger dan 20 jaar moeten nieuwe olie hebben wanneer er omme nabij 7.500- en 10.000 kilometer gereden is.

In enkele gevallen hebben volledig synthetische modellen nieuwe olie na 20.000 kilometer nodig. Voordat u synthetische motorolie gebruikt is het van uiterst belang om te controleren welke olie de fabrikant aanraadt, en dit is terug te vinden in de handleiding van uw auto.

 

Olielampje brandt bij genoeg olie

Het kan voorkomen dat u de motorolie heeft bijgevuld, maar dat het lampje van de olie blijft branden. Toch is het verstandig om nog eens te controleren of er daadwerkelijk voldoende olie in het systeem zit, en er geen sprake van een groot lek is. Het kan voorkomen dat de olie direct uit het systeem lekt en dat het lampje daardoor alsnog blijft branden.

Wanneer u toch voldoende olie in het systeem heeft, heeft u waarschijnlijk een verstopt oliefilter. Dit filter zorgt ervoor dat de olie gefilterd wordt en dat er geen vuil in de motor terecht kan komen.
Een verstopt filter kan zorgen voor een brandend oliepeil lampje, en het vervangen hiervan kost enkele tientjes.
Wanneer de oliepomp niet meer naar behoren werkt kan het ook voorkomen dat het oliepeil te laag is, en dit is een groter probleem. Het vervangen van deze pomp is een tijdrovende klus, en het vervangen van een pomp is een prijzige klus.
Een andere oorzaak van het branden van het olielampje is een defecte oliesensor, en zodoende incorrecte informatie doorgeeft aan de boardcomputer van uw auto. Deze werkzaamheden zijn niet prijzig.

Weet wel: rijden met een rood olielampje wordt sterk afgeraden door TOP Merkspecialist. De auto heeft een ernstige storing, waardoor het oliepeil te laag is. Los dit probleem zo snel mogelijk op, zodat er geen ernstige schade ontstaat.

 

Olielampje aan bij remmen of stilstaan

Heeft u nou al het bovenstaande doorlopen, en blijft het lampje nog branden? Tot slot kan het ook zijn dat het olielampje gaat branden als deze met een warme motor stilstaat of als de auto remt. De reden hiervoor is dat het toerental van de auto zakt. Op deze manier ontstaat er een lagere oliedruk dan wanneer de auto aan het optrekken is of een hoge snelheid rijdt.

Dit betekent in basis hetzelfde als een normaal brandend olielampje: er zit te weinig olie in het systeem of de auto is met een lager toerental niet in staat de juiste oliedruk op te bouwen. Als je er niet achter kan komen wat dit veroorzaakt maak dan gerust een afspraak bij de TOP Merkspecialist bij u in de omgeving.

 

Doorrijden als uw olielampje brandt?

Bij een oranje olielampje is het zaak om bij de eerstvolgende mogelijkheid uw olie bij te vullen, en uw weg te vervolgen wanneer het lampje niet meer brandt. Blijft het lampje toch branden? Raadpleeg uw TOP Merkspecialist in de omgeving, en zij geven passend advies.

Bij een rood brandend olie lampje moet u direct stoppen en contact op te nemen met uw TOP Merkspecialist, waarna zij u verder helpen. Op deze manier voorkomt u zeer prijzige reparaties.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×