Cruise control werkt niet

Een handige functie in uw auto is de cruise control, maar wanneer deze niet werkt kunt u dit als zeer vervelend ervaren. Waarom werkt de cruise control niet, en wat kunt u er aan doen?

Een zij meerdere redenen waarom de cruise control niet meer werkt. Deze bestaat namelijk uit een aantal componenten, zoals een schakelaar om hem aan of uit te zetten, een schakelaar om de snelheid in te stellen, een sensor en een regelunit. Wanneer een van deze componenten een defect heeft werkt de cruise control niet meer.

Kosten cruise control repareren

Wanneer uw cruise control defect is, kan de TOP Merkspecialist uitlezen waar het defect zit, en vervolgens de storing verhelpen.

Vanwege de vele componenten van de cruise control is het niet gemakkelijk om te voorspellen hoeveel u kwijt bent aan de reparatie. Het vervangen van een relatief simpel schakelaartje kost weinig, maar een volledig niet regelunit kost aanzienlijk meer geld.

Wilt u een cruise control laten inbouwen? Dit kan bij de TOP Merkspecialist bij u in de buurt. De kosten hiervoor bedragen omme nabij €700,-.

 

Wat is de cruise control?

Cruise control is een snelheidsregelaar, die ervoor zorgt dat de auto een constante snelheid aanhoudt. Op deze manier hoeft u het gaspedaal niet aan te raken, en blijft uw auto in beweging. Een sensor in het systeem meet voortdurend de snelheid. Via de gasklep, of dankzij elektra, zorgt de cruise control voor een constante snelheid. De functie in uw auto zorgt, buiten het gemak om, voor een zuiniger brandstofverbruik. Wanneer uw cruise control niet werkt kan dit belemmering opleveren.

 

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende versies van cruise control. Zo werken oudere modellen via een mechanisch systeem, en nieuwe systemen elektronisch. De meest voorkomende is hedendaags de adaptive cruise control. Deze meet via sensoren de afstand tot de voorligger, en bepaalt op deze manier de snelheid die u rijdt. Adaptive cruise control is een intelligent rijhulpsysteem, en houdt de auto automatisch op een ingegeven snelheid, waarbij het zich aanpast aan je voorganger. De snelheid wordt gehandhaafd door automatisch te remmen en gas te geven. Bij een normale cruise control  kunt u uw auto hetzelfde tempo laten rijden zonder dat u het gaspedaal aanraakt, maar past zich niet aan op uw voorganger. Deze vorm is alleen aan te raden wanneer het rustig is op de weg. Wanneer dit niet het geval is moet u contact reageren, en uw cruise control aanpassen.

 

6 oorzaken kapotte cruise control

De meest voorkomende oorzaken van een defecte cruise control vindt u onderstaand. De TOP Merkspecialist bij u in de omgeving kan u ten alle tijden helpen met uw problemen. Maak vandaag nog een afspraak!

1. Cruise control knop

De cruise control knop is de knop die je gebruikt om de cruise control aan te zetten. Via deze knop wordt de informatie doorgestuurd naar de boardcomputer in de motor, die voor de constante snelheid zorgt. Bij een defect, of een versleten knop, kan het voorkomen dat het signaal incorrect wordt doorgegeven, en de cruise control niet meer werkt.

Dit probleem is te herkennen wanneer u snelheid verliest wanneer de knop geactiveerd is. Een ander herkenningspunt is wanneer u de cruise control knop indrukt, maar het niet op uw dashboard komt te staan. Wanneer het laatste het geval is maakt de knop, of de kabel, geen contact meer naar de boardcomputer van de motor.

Een motorstoringsprobleem is gemakkelijk op te lossen, en gelukkig de meest voorkomende. Echter, is dit wel een lastige klus om zelf te doen, omdat u uw airbag moet verwijderen. Aan te raden is om contact op te nemen met de TOP Merkspecialist.

2. Defecte remlichten

Als je merkt dat je cruise control het wel doet maar dat hij niet meer automatisch afremt op het moment dat je de remmen indrukt dan kan het heel goed zijn dat de remlichten defect zijn. De cruise control begint namelijk alleen met afremmen op het moment dat de remlichten gedetecteerd worden.

Een makkelijke manier om dit op te lossen is eerste te kijken in de doos met zekeringen die onder je motorkap ligt. Het kan goed zijn dat de zekering voor de remlichten naar de knoppen is en dat deze vervangen moet worden. Mocht dit het probleem niet oplossen dan kun je hem waarschijnlijk even beter naar een garage brengen.

3. Defecte zekering

Een defecte zekering is enkel relevant wanneer u een elektronisch bestuurde cruise control hebt met een zekering die daarbij hoort. Bij een technisch probleem kan het voorkomen dat de zekering die specifiek aan uw cruise control gekoppeld is, het begeven heeft.

U kunt deze zekering zelf vervangen, en allicht is het probleem verholpen. Wanneer de zekering het na een korte tijd wederom begeeft heeft u waarschijnlijk een groter elektronisch probleem, en is het raadzaam op naar de garage te gaan.

4. Waarschuwingslicht motor

Het kan voorkomen dat het motorstoringslampje brandt van uw auto, en dit het defect van de cruise control veroorzaakt. Het betekent normaliter problemen met je motor of de transmissie. Wanneer de boardcomputer van uw auto deze storing opmerkt zet hij vaak om veiligheidsredenen de cruise control uit. Tot het motorstoringsprobleem opgelost is zal uw cruise control niet naar behoren werken. Hiervoor moet u dus een bezoek brengen aan uw garage.

5. Defecte snelheidssensor

Tegenwoordig hebben de meeste voertuigen een snelheidssensor die aangeeft hoe hard de auto rijdt, en waar de cruise control op vastgezet is. Dat is de enige manier waarmee u de snelheid van de cruise control kan bepalen. Bij een defecte snelheidssensor heeft de cruise control geen informatie om te verwerken, en werkt hij niet meer. Voor het oplossen van een defecte snelheidssensor moet uw auto uitgelezen worden, en op deze manier kan het mankement verholpen worden.

6. Elektrisch defect

Naast de eerder genoemde elektrische kunnen er nog andere problemen zijn met het cruise control systeem. Het kan voorkomen dat de accu van uw auto niet het juiste aantal voltage aan het systeem weet te leveren, wat een defect veroorzaakt. Ook kunnen de zekeringen niet goed bevestigd zijn, en een defecte cruise control veroorzaken.

 

Manieren cruisecontrol uitzetten

Wanneer u de cruise control hebt ingeschakeld zijn er verschillende manieren om deze uit te zetten. Dit kan door hem handmatig uit te zetten via de schakelaar, op dezelfde manier hoe u hem aangezet hebt. U kunt hem ook deactiveren door uw rem of koppeling in te trappen.

Maak een afspraak bij de dichtstbijzijnde TOP Merkspecialist

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×