Kosten rijden elektrische auto

Wat kost het nou exact om een elektrische auto te rijden, wat bespaart u door elektrisch te rijden en hoeveel kost het om een elektrische auto te laden?

TOP Merkspecialist geeft u antwoord op uw vragen over hoe duur elektrisch rijden echt is. Na het lezen van deze pagina komt u voor geen enkele verassing te staan!

Vaste kosten van elektrisch rijden

Vanzelfsprekend heeft u met elektrisch rijden, net zoals met benzine-, dieselauto’s, vaste kosten. De vaste kosten voor het rijden van een elektrische auto zijn laadkosten. Dit kan zowel thuis als via een commerciële laadpaal.

Wat kunt u nu werkelijk besparen met elektrisch rijden? Wij willen u het verschil laten zien doormiddel van verschillende berekeningen.

Met behulp van deze berekeningen kunt u zelf berekenen wat u bespaart met elektrisch rijden.

We ontkomen er niet meer aan. Iedere auto die wordt uitgebracht heeft een elektrische of hybride uitvoering, maar wat zijn de kosten van een elektrische auto en wat zijn uw mogelijke besparingen?

Aan de hand van een aantal berekeningen laten wij u het verschil zien en weet u wat u bespaart met elektrisch rijden. Met behulp van deze berekeningen kunt u zelf ook eenvoudig bereken wat het verschil in uw exacte situatie is.

Kosten elektrische auto per kilometer

Prijs 1 kWh x verbruik in kWh per 100 km : 100 =  prijs per kilometer

De prijs van 1 kWh stroom, in december 2022, is gemiddeld €0,56 bij thuis opladen.                   

Een elektrische auto verbruikt gemiddeld 15 kWh per 100 kilometer, daardoor komt de prijs uit op €0,084 per kilometer.

Kosten benzine auto per kilometer

Prijs 1 liter brandstof x verbruik in liter per 100 km : 100 =  prijs per kilometer

De adviesprijs, in december 2022, van 1 liter benzine (Euro 95) is gemiddeld €1,92.

Een zuinige benzine auto, met een verbruik van 1:14, verbruikt gemiddeld 7.15 liter benzine op 100 kilometer, daardoor komt de prijs uit op €0,137 per kilometer.

Kosten elektrisch rijden per kilometer

Wanneer u een plug-in hybride aanschaft, kunt u elke dag elektrisch rijden voor een tarief van €0,086 per kilometer. Bij lange afstanden kunt u normaal op benzine rijden en daarbij zijn de kosten €0,137 per kilometer.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Thuis opladen is vaak het voordeligst en kent twee varianten namelijk: aan het stopcontact of een eigen laadpaal. De gemiddelde prijs voor 1 kWh bij thuis laden is €8,40,-. Voor deze rekensom hanteren we een kWh prijs van €0,56 en het verbruik van 15 kWh per 100 kilometer. Stel dat u hier 15.000 kilometer per jaar meer rijdt kost het u €1.260,- per jaar.

Opladen bij een openbare laadpaal kost u gemiddeld €9,75,- bij een laadbeurt van 15 kWh. Bij deze berekening is uitgegaan van een kWh prijs van €0,65,-. Dit houdt in dat de kosten per kilometer €0,98 cent bedragen.

De snelste, maar ook duurste manier van laden, is snelladen. Hier bent u bij een laadbeurt van 15 kWh zo’n €12,75,-. Dat is omgerekend €0,13 cent per kilometer.

 

De TOP Merkspecialisten beschikken over een talloos aanbod elektrische en hybride voertuigen. Bekijk het aanbod online en maak een afspraak bij een van de Merkspecialisten.

*Al deze berekeningen zijn gemiddelden en afhankelijk van de prijzen die destijds van toepassing waren. Voor het verbruik van een benzine- en elektrische auto zijn gemiddelde waarden gebruikt.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×