Katalysator lampje

Als het katalysatorlampje op uw dashboard brandt, kan dit duiden op een probleem met het uitlaatsysteem of de katalysator van uw voertuig.

Dit kan resulteren in een verminderde prestatie van de motor of hogere uitstoot van schadelijke stoffen.

Wanneer het katalysator lampje brandt functioneert de katalysator niet meer. De schadelijke stoffen worden niet meer omgezet in veilige stoffen. Wij raden u aan om naar de, voor u dichtstbijzijnde, TOP Merkspecialist te rijden en de katalysator te laten vervangen. Doorrijden wanneer het katalysator lampje brandt zal resulteren in meer schade aan de motor van uw auto.

Het is belangrijk om het probleem niet te negeren, aangezien het kan zorgen voor hogere reparatiekosten in de toekomst.

 

Katalysator lampje brandt, wat te doen?

Het vervuilen van een katalysator gaat geleidelijk en is vaak lastig op te merken. De prestaties van de motor worden langzaam minder en u merkt dat optrekken langzamer gaat. Wanneer u opmerkt dat de katalysator niet meer werkt of het motorlampje gaat branden is het vaak te laat.

Wanneer het katalysator lampje brand op uw dashboard raden wij u aan om de volgende stappen te volgen:

 1. Stop zo snel mogelijk op een veilige plek en zet de motor uit.
 2. Controleer of de dop van de brandstoftank goed is afgesloten en of de vulopening schoon is. Soms kan een losse of niet-afgesloten brandstofdop leiden tot het branden van het katalysatorlampje.
 3. Controleer het oliepeil van de motor. Een te laag oliepeil kan ook leiden tot het branden van het katalysatorlampje.

Als bovenstaande stappen geen oplossing bieden, is het toch raadzaam om naar uw garage te gaan. De monteur kan de oorzaak van het probleem vaststellen en reparaties uitvoeren. Zij onderhouden uw auto en zullen bepalen of er een nieuwe katalysator geplaatst moet worden.

Er zijn nu twee mogelijkheden, namelijk:

 1. Hoort u een ratelend geluid dan is de katalysator defect en zal deze vervangen moeten worden. Een nieuwe katalysator kost ongeveer €450,- afhankelijk van het type auto.
 2. Er is geen ratelend geluid te horen, dus de katalysator is nog intact. Advies is om de katalysator te reinigen. De kosten voor het reinigen bedragen ongeveer €150,-.

Echter, omdat het probleem van een kapotte katalysator geleidelijk zichtbaar wordt, raden wij u aan om de katalysator te laten vervangen en niet te reinigen.

 

Oorzaak brandend katalysator lampje

Het katalysator lampje gaat branden als de katalysator niet goed meer functioneert. Dit ruikt u waarschijnlijk ook aan een rotte-eierengeur in de auto. De katalysator is dichtbij de motor gepositioneerd in het uitlaatsysteem. Het heeft een honingraat structuur van keramisch materiaal dat geïmpregneerd is met platina, rodium en/of palladium. Deze materialen zetten de schadelijke uitlaatgassen, via een chemische reactie, om in koolstofmonoxide, stikstofoxiden en onverbrande koolwaterstoffen.

Korte afstanden

Wanneer u enkel korte afstanden rijdt kan er geen volledig chemisch proces plaatsvinden. De schadelijke stoffen worden niet volledig omgezet in veiligere stoffen omdat de katalysator niet warm genoeg wordt. Deze schadelijke stoffen zetten zich dan af op het platina, rodium en/of palladium. De laag materialen wordt na verloop van der tijd dik, waardoor de katalysator niet meer goed functioneert.

Verkeerde brandstof

Het tanken van verkeerde, of slechte kwaliteit, brandstof kan de oorzaak zijn waardoor de katalysator niet naar behoren functioneert. In deze brandstoffen zitten stoffen die de katalysator niet kan verwerken. De niet omgezette schadelijke stoffen slaan neer op het platina, rodium en/of palladium en de katalysator werkt niet meer.

Tankdop niet goed afgesloten

Het kan voorkomen dat het katalysator lampje gaat branden wanneer uw tankdop niet goed gesloten is. Een losse of niet goed afgesloten tankdop kan er voor zorgen dat het katalysator lampje brandt.

 

Katalysator lampje brandt, doorrijden?

U kunt doorrijden wanneer uw katalysator lampje brandt, maar dit is niet aan te raden. Raadzaam is om direct naar uw TOP Merkspecialist te rijden.

Waarom moet u niet doorrijden wanneer het katalysator lampje brandt?

 • Motor wordt vuil
  De motor wordt vuil wanneer de katalysator niet meer werkt. Zo kunnen bijvoorbeeld de injectoren verstopt raken. Als u niks aan de katalysator laat doen heeft u meer kans op schade aan uw motor.
 • Verminderde motorprestaties
  Dit is heel logisch, als zaken kapot gaan aan de motor of het uitlaatsysteem heeft dit gevolgen voor op prestaties van de motor. Optrekken gaat langzamer, meer brandstofverbruik zijn een kleine greep uit de gevolgen.
 • De schadelijke gassen worden niet omgezet
  De katalysator kan de schadelijke stoffen niet meer omzetten en nu draagt uw auto nog meer bij aan het vervuilen van het milieu.

Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact op met de dichtstbijzijnde TOP Merkspecialist!

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×