Start-stop systeem werkt niet

Het niet functioneren van het start-stop systeem is zeer hinderlijk, maar vrij eenvoudig op te lossen. Onderstaand leggen wij u de oorzaken voor, en de oplossingen.

Wanneer het start-stop systeem niet werkt heeft dat vaak te maken met een accu die niet volledig is opgeladen. Start-stop systemen werken enkel wanneer de accu minimaal 80% vol zit. Het kan voorkomen dat uw auto te lang heeft stilgestaan, of wanneer de auto wat ouder is, dat de acculading niet voldoende is. Het kan natuurlijk een gecompliceerder probleem zijn. Op deze problemen gaan we onderstaand dieper op in.

Meest voorkomende start-stop problemen

1. Lage acculading

Zoals gezegd is een te lage acculading het meest voorkomende probleem. In de meeste gevallen werkt het start-stop systeem niet meer wanneer de lading van de accu onder de 80% ligt. Sensoren in uw auto houden de accuspanning in de gaten, en zullen aangeven wanneer de spanning te laag is.

Voor u als bestuurder is het niet te merken dat uw accu een lagere lading dan normaal heeft. De auto start normaal, rijdt normaal, maar alleen de start-stop werkt niet meer. De reden hiervoor is dat uw auto wil voorkomen dat de accu dusdanig leeg raakt dat deze niet meer in staat is om op te starten. Wanneer de lading van uw accu omme nabij de 80% blijft is de kans klein dat dit gebeurt.

Wanneer u uw auto niet vaak gebruikt komt een lage accuspanning vaker voor dan bij frequent gebruik. Tot slot kan het zijn dat de start-stop wel werkt maar dat deze vroegtijdig aanslaat. Dit is ook een probleem wat bij de accu ligt. De lading van de accu kan tijdens het stilstaan onder de 80% zakken, waardoor de auto automatisch weer gestart wordt, omdat deze lading constant in de gaten wordt gehouden.

2. Airco staat aan

Een ander veelvoorkomend probleem wanneer uw start-stop niet werkt is dat uw airco aanstaat. De airco trekt dusdanig veel energie van de accu dat het gebruik hoger ligt dan normaal en te weinig energie meer over heeft voor het activeren van het start-stop systeem. Wanneer uw auto dus meer energie dan normaal verbruikt, bijvoorbeeld op een warme dag, zal het kunnen dat het start-stop systeem niet meer werkt.

3. Lage motortemperatuur

Het systeem kan ook niet meer werken, omdat de motortemperatuur te laag is. De auto houdt de temperatuur van de motor nauwlettend in de gaten, en als de temperatuur onder een bepaald punt is, of als deze hieronder zakt, dan zal de auto start-stop uitschakelen. Brandt uw motorstoringslampje, lees direct wat u hier aan kan doen!

Het start-stop systeem wordt uitgezet omdat de motor mee slijtage heeft als de motor koud is. De motorolie is nog niet warm genoeg om de wrijving van de motor te kunnen verwerken. Het is dus een logisch gevolg dat uw start-stop systeem minder goed werkt in de stad. Dit komt dus omdat de motor weinig ruimte voor opwarmen heeft.

4. Meerdere stops

Voor een langere levensduur van de motor zorgen fabrikanten ervoor dat uw auto niet constant aan het starten en stoppen is. Wanneer uw motor warm is levert dit namelijk ook slijtage op. Het start-stop systeem systeem slaat aan wanneer uw auto een x aantal kilometers heeft afgelegd of een bepaalde snelheid heeft bereikt. Dit allemaal ten goede van de levensduur van de motor.

5. DPF filter

Wanneer u een dieselauto heeft kan volgend probleem voorkomen, omdat uw auto een DPF filter heeft. Dit filter filtert schadelijke deeltjes die ervoor zorgt dat uitstoot niet schadelijk is voor het milieu. Het feit is wel dat dit filter eens in de zoveel tijd vervangen moet worden. Het filter kan alleen reiniger wanneer de motor van uw auto loopt. Als de motor wordt uitgeschakeld kan het het filter niet reinigen en dat is de reden dat het start-stop systeem niet werkt.

6. Deur of motorkap open

Wanneer uw deuren of motorkap geopend is werkt het start-stop systeem niet. Dit komt omdat de veiligheidssystemen geen groen licht geven voor het aanzetten van het systeem. Mocht dit het geval zijn, zal er een dashboardlampje gaan branden.

7. Parkeerassistent staat aan

Het kan voorkomen dat u zonder dat u er weet in hebt de parkeerassistent hebt aangezet en dat het systeem daardoor niet goed werkt. Wanneer de parkeerassistent aanstaat dan geef uw de auto het signaal dat u gaat inparkeren. Het laatste wat u dan natuurlijk wilt hebben is dat je auto afslaat. Het aanzetten van parkeerassistent zorgt ervoor dat het start-stop systeem geblokkeerd wordt.

8. Stilstaan op een helling

Het start-stop systeem werkt niet wanneer u op een steile helling staat. Dit komt omdat hier de veiligheid op de eerste plek staat, en het niet wenselijk is dat uw auto op deze plek afslaat op blokkeert, waardoor u naar beneden rolt. Puur vanwege veiligheid werkt het start-stop systeem niet op een steile berg of helling.

 

Start-stop werkt helemaal niet

Als het start stop systeem helemaal niet werkt, ligt dit vaak aan een slecht opgeladen accu of een slechtere oude accu. Onderzoek zal uitwijzen of het aan de laadspanning, lekstoom of aan de accu zelf ligt. Bij de accu zelf zal deze getest moet worden en zal er naar leeftijd van de accu moeten worden gekeken. Indien de accu 5 jaar of ouder is, kun je er vanuit gaan dat de accu aan vervanging toe is. Maak hiervoor een afspraak bij de TOP Merkspecialist bij u in de omgeving.

Afspraak maken De TOP Merkspecialisten

Lees ook:
Kia Niro Problemen
Mitsubishi problemen

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×